Pakt Senacki. Czarzasty: Nikt pana Romana Giertycha nie chce zgłosić

Spodziewam się, że w przeciągu tego tygodnia, albo na początku następnego, temat paktu senackiego zostanie zamknięty. Mamy różnicę zdań w 3 czy 4 okręgach.

Problem z panem Romanem Giertychem jest taki, że nikt pana Romana Giertycha wśród tych czterech podmiotów nie chce zgłosić. Nie jest to jakaś wielka tajemnica: ani PO, ani pan Hołownia, ani pan Kosiniak nie zgłaszają pana Giertycha. To, że nie zgłasza go Lewica jest rzeczą oczywistą.

Jeżeli ktoś myśli, że będzie taka sytuacja, że wszyscy się będą wstydzili umieścić na swoich listach w ramach swojej puli Giertycha i nagle się zdarzy tak, że Giertych wystartuje sam i nikt nie zgłosi w tym okręgu kandydatów, to ja się na to w imieniu Lewicy nie zgadzam. Notabene mówię Romanowi w tej chwili, również poprzez pani audycję: Roman, przemyśl dlaczego nie chce cię zgłosić ani PO, ani Hołownia, ani PSL.

Żeby podkreślić: jeżeli ktoś weźmie odpowiedzialność za Giertycha i go zgłosi na swojej liście, w ramach swojej puli, to my jako Lewica nie będziemy w tej sprawie oponowali. Uszanujemy, bo jakbyśmy tego nie uszanowali, to każda strona by mogła mieć pretensje do innej strony o jakąś osobę. Nie chcemy w to ingerować.

Włodzimierz Czarzasty, wicemarszałek Sejmu i współprzewodniczący Nowej Lewicy
Salon Polityczny Trójki, 18 lipca 2023 r.